Ministerstvo obrany predáva prebytočné vrtuľníky Mi-2 a Mi-24

25.05.2013 Bratislava

Bratislava 25. mája (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) ponúka na predaj špeciálne vojenské vrtuľníky Mi-24 a dopravné vrtuľníky Mi-2. Dôvodom ich odpredaja má byť prebytočnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

"V roku 2011 vyhlásilo MO vrtuľníky za prebytočný hnuteľný majetok štátu v správe MO SR. Dôvodom bolo ukončenie ich technického života," uviedla Balleková. Podľa informácií z ministerstva priemerná cena vrtuľníka Mi-2 je približne 28.375 eur a vrtuľníka Mi-24 asi 298.755 eur. Znalecké posudky boli vypracované ešte v rokoch 2011 a 2012.

Ministerstvo bližšie neuviedlo koľko vrtuľníkov plánuje takto predať. "Podľa Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách ide o prebytočný hnuteľný majetok podliehajúci osobitnému režimu, preto sa táto informácia nezverejňuje," odpovedala hovorkyňa ministerstva. Rezort obrany nateraz neuviedol či vyradené vrtuľníky nahradí novými nakoľko v súčasnosti prebieha analýza ďalšieho rozvoja vrtuľníkového letectva.

Bojový vrtuľník Mi-24 je sovietskej výroby. Prvý prototyp vzlietol ešte v roku 1969. Bol určený predovšetkým na ničenie tankov a pozemných cieľov. Vrtuľník Mi-2 je sovietsky viacúčelový ľahký vrtuľník, ktorý sa vyrábal v Poľsku. Bol určený predovšetkým na plnenie výsadkových, spojovacích, transportných a sanitných úloh.
 

Vyberte región